ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Αποθεώθηκε ο θρύλος

Σάββατο 8 Αυγούστου 2010, ώρα 19:30, τόπος Άγιος Ισίδωρος. Ο Νίκος Γκάλης καταφτάνει, μαζί με τη σύζυγο του και την 4χρονη κορούλα του Στέλλα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Η ηρεμία που πρόσφερε στην οικογένεια Γκάλη η πανέμορφη διαδρομή, οι ήχοι της φύσης και οι ομορφιές της Ρόδου, έδωσαν τη θέση τους σε κάτι άλλο μαγικό. Το αυτοκίνητο που μετέφερε τον «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ και «Αϊσιδερίτη» στην καταγωγή Νίκο Γκάλη, έφτασε στην πατρίδα του. Στον τόπο καταγωγής του πατέρα του! Η συνέχεια ήταν βγαλμένη ίσως από τα πλέον συγκινητικά όνειρα που έχει δει ο Νίκος Γκάλης! Δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος! Η απόλυτη αποθέωση, η απόλυτη τιμή για τον άνθρωπο που τίμησε όλους τους Έλληνες! Όλοι οι κάτοικοι του Αγίου Ισιδώρου, του Δήμου Ατταβύρου και πολλοί από τη Ρόδο ήταν εκεί! Οι δρόμοι είχαν κατακλυστεί από κόσμο, το ίδιο και η πλατεία του Αγίου Ισιδώρου. Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια ο Νίκος Γκάλης βρέθηκε χθες στο πατρογονικό του χωριό, εκεί όπου γεννήθηκε ο πατέρας του Γιώργος Γεωργαλής, εκεί όπου γράφτηκε η ιστορία!


 

Τα καφενεία του χωριού γέμισαν από μικρά παιδιά, που έμαθαν για τον Νίκο Γκάλη, από μεγαλύτερους που έζησαν τα καλύτερα τους χρόνια με τον «Νικ» και από ηλικιωμένους συγχωριανούς του, που πάντα είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον κυρ-Γιώργη και την οικογένεια του. Ήταν όλοι τους εκεί! Η απόλυτη αποθέωση! Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο φίλος του και συμπαίκτης του στον Άρη Βαγγέλης Αθανασιάδης σταμάτησε από νωρίς, αφού ο Νίκος Γκάλης ήθελε να περπατήσει στους δρόμους του χωριού. Ήθελε να γευθεί από κοντά την αύρα και την φιλοξενία των ανθρώπων του Αγίου Ισιδώρου. Τον υποδέχθηκε ο πρώτος του ξάδερφος Στέλιος Γεωργαλής μαζί με τα αδέρφια του Γιάννη και Μαρία. Όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι. Είναι αυτός που έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων, είναι αυτός, χάρη στον οποίο μία ολόκληρη χώρα ξαναγεννήθηκε το αξέχαστο 1987!

 

Και μάλιστα η αρχή ήταν απλά μία πρόγευση για τη συνέχεια. Περίπου 200-300 μέτρα από το σημείο εκκίνησης του Νίκου Γκάλη, ακριβώς έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ισιδώρου, επικρατούσε πανικός! Το ευχάριστο μαντάτο διαδόθηκε γρήγορα σε όλο το χωριό. Έξω από την αίθουσα εκδηλώσεων είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 400 άτομα, για να υποδεχθούν με θερμό χειροκρότημα τον άνθρωπο τους, τον Νίκο Γκάλη. Εκεί ήταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Στάθης Κουσουρνάς, ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντινομάρχες Φώτης Χατζηδιάκος και Τζένη Φάκκα, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Ατταβύρου. Η αντιδήμαρχος Δέσποινα Καραγιάννη και Σταματία Μαστροσαββάκη, η πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννα Ζαφειροπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Κυριακούλης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σταμάτης Πετράκης και ο δημοτικός σύμβουλος Παρασκευάς Σάββενας. Φυσικά και εκπρόσωποι της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Μοναδικός απών ο δήμαρχος Αταβύρου Νίκος Τσουκαλάς, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για ένα οικογενειακό πρόβλημα.
 


Στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων και αφού χαιρετήθηκε με όλα τα πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο, ο Νίκος Γκάλης πήρε μία ανθοδέσμη από ένα κορίτσι, το οποίο ήταν στην χορευτική ομάδα του Δήμου, ενώ στη συνέχεια ο «Νικ» βούρκωσε. Αιτία; Στην είσοδο της αίθουσας ήταν καλυμμένη με ελληνική σημαία, η πινακίδα που έφερε το όνομα του: «Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Νίκος Γκάλης». Το πρόσωπο του «Νικ» άλλαξε, η συγκίνηση του ήταν τεράστια, βλέποντας το όνομα του γραμμένο εκεί. Αμέσως μετά έκοψε την κορδέλα και όλοι εισήλθαν στη νεότευκτη αίθουσα, όπου ακολούθησαν οι ομιλίες των πολιτικών φορέων και φυσικά του Νίκου Γκάλη.

 Άπαντες πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στον ίδιο (τιμητικές πλακέτες, λευκώματα κτλ), ενώ ο νομάρχης του χάρισε αναμνηστικά γραμματόσημα από τα 60 χρόνια απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου. Επίσης ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Αγίου Ισιδώρου Διακοπαρασκευάς Βαγγέλης έδωσε στον Νίκο Γκάλη μία φανέλα της ομάδας, στην οποία αναγραφόταν το όνομα του.

 

Ακολούθησαν οι τοπικοί χοροί με τις παραδοσιακές στολές και η βραδιά τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν μία διαφορετική βραδιά. Ήταν μία συγκινητική νύχτα τόσο για τον Νίκο Γκάλη όσο και για τον Άγιο Ισίδωρο, για τη Ρόδο, για τα Δωδεκάνησα. Ο «δικός μας» Νίκος Γκάλης ήταν εκεί, στο πατρογονικό του χωριό, στο μέρος της καταγωγής του. 23 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη του άλλαξαν πολλά αλλά και τίποτα! Δεν άλλαξε η αγάπη των ανθρώπων για το Νίκο Γκάλη. Δεν χάθηκαν οι αναμνήσεις που μας χάρισε γενναιόδωρα σε όλη την πορεία του.

 
                                 

Νίκο σε ευχαριστούμε, εις το επανιδείν!   

                                                  Μάκης Δούβαλης  (Πηγή: www.12soccer.gr)

 

 

 

 

© agios isidoros 2010